Żurek

Żurek

Żurek

Żurek je tradiční polská polévka, která se vyznačuje kyselou chutí a je často podávána během velikonočních svátků. Tato polévka má kořeny v polské lidové kuchyni a je oblíbená pro svůj jedinečný a bohatý chuťový profil.

Základem Żurku je zakysaný kvásek, který dává polévce charakteristickou kyselou chuť. Kromě toho obsahuje obvykle vařené klobásy, brambory, kořenovou zeleninu a někdy také uzené maso. Některé recepty mohou obsahovat také houby nebo tvrdě vařená vajíčka.

Żurek se tradičně podává s kousky chleba nebo bułka, a někdy je doplněn kousky uvařené klobásy. Pokud si chcete vyzkoušet přípravu Żurku doma, budete potřebovat zakysaný kvásek, který můžete buď zakoupit nebo vyrobit sami. Tato polévka je oblíbená nejen v Polsku, ale také v dalších zemích střední a východní Evropy.

Jídlo Żurek se jí v techto státech

Polsko

Polsko