ensaïmada
ensaïmada
Ensaimada je tradiční sladké pečivo pocházející z Mallorky, španělského ostrova ve Středozemním moři. Toto lahodné pečivo je známé svou křehkou strukturou a plněné maslem. Ensaimada je obvykle válcovitého tvaru a pokrytá vrstvou cukru, což jí dodává jemnou sladkost.
Příprava ensaïmady je uměleckým procesem, při kterém se těsto vyrábí s pečlivostí a odborností. Po vykynutí je těsto rozváleno do tenké vrstvy, poté se na něj nanesou vrstvy másla a cukru, a nakonec se z něj vytvaruje charakteristický tvar. Pečení probíhá tak, aby těsto získalo dokonalou křupavost a zlatohnědou barvu.
Historie ensaïmady sahá až do středověku, kdy byla přivezena na Mallorku muslimskými osvěžovači. Od té doby se stala nedílnou součástí místní kuchyně a oblíbeným dezertem na oslavách a slavnostních událostech. Dnes je ensaimada oblíbená po celém Španělsku a přesahuje hranice ostrova Mallorky.